Jak pasteryzować weki ? Jak prawidłowo wykonać przetwory i pasteryzować ?

21-11-2022

Jednym z bardziej popularnych sposobów konserwacji żywności jest pasteryzacja. To proces, podczas którego skutecznie zabija się drobnoustroje chorobotwórcze. Efektem jest znacznie przedłużenie terminu ważności produktów spożywczych. Niewątpliwym atutem pasteryzacji jest to, że nie wpływa ona ani na smak, ani aromat żywności. W efekcie wszystkie przetwory czy przekąski smakują wyśmienicie. Wiele początkujących gospodyń zastanawia się jak pasteryzować weki, aby zrobić to prawidłowo. Spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie.

Jednym z bardziej popularnych sposobów konserwacji żywności jest pasteryzacja. To proces, podczas którego skutecznie zabija się drobnoustroje chorobotwórcze. Efektem jest znacznie przedłużenie terminu ważności produktów spożywczych. Niewątpliwym atutem pasteryzacji jest to, że nie wpływa ona ani na smak, ani aromat żywności. W efekcie wszystkie przetwory czy przekąski smakują wyśmienicie. Wiele początkujących gospodyń zastanawia się jak pasteryzować weki, aby zrobić to prawidłowo. Spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie.

Jakie słoiki można wykorzystać do pasteryzacji?

Decydując się na pasteryzację, musisz pamiętać, aby dokładnie obejrzeć słoiki, w których zamierzasz zamknąć swoje przetwory bądź gotowe dania. Jeśli słoik jest uszkodzony, musisz sięgnąć po inny. Podobnie wówczas, gdy zakrętka jest zardzewiała. Kiedy wiesz już, czy Twoje słoiki nadają się do pasteryzacji, możesz przystąpić do ich dokładnego umycia. Pamiętaj, aby przed napełnieniem wytrzeć je do sucha. Jeśli potrzebujesz produktów do pasteryzacji, może zainteresować Cię na przykład pojemnik z pokrywą 40L ocynkowany albo wysokiej jakości kociołek garnek do gotowania z blachy ocynkowanej, dostępny w atrakcyjnej cenie.

Jak pasteryzować na mokro?

Najbardziej popularną metodą pasteryzacji jest tak zwana pasteryzacja na mokro. Odbywa się ona w garnku. Oczywiście możesz sięgnąć po dowolny garnek, który masz w domu. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest jednak zakup specjalnego garnka do gotowania i pasteryzacji, który wykonany jest z blachy ocynkowanej.

Pierwszym krokiem, jaki musisz wykonać jest wyłożenie dna garnka ściereczką. Powinna ona być sucha i czysta. Dzięki temu ryzyko pęknięcia słoika zostanie znacznie ograniczone. Ustawiając słoiki, musisz zadbać o to, aby nie stykały się ze sobą. Co ważne, umieszczasz je w garnku w normalnej pozycji. Nigdy nie należy odwracać ich do góry nogami.

Garnek ze słoikami musisz napełnić wodą. Co jednak ważne, robisz to do poziomu zakrętek. Potem pozostaje już tylko zapalić palnik od kuchenki i doprowadzić wodę do wrzenia. Od tego momentu musisz odmierzyć około dwadzieścia – trzydzieści minut. Po upływie tego czasu słoiki trzeba wyjąć, sprawdzić, czy nie wymagają dokręcenia, a następnie odwrócić je do góry dnem i zostawić je tak do następnego dnia. Jak widać, taka pasteryzacja wcale nie jest trudna.

Jak pasteryzować na sucho?

Jeśli przetwory zamknięte zostały w słoikach typu twist, w grę wchodzi również inna metoda pasteryzacji. Chodzi o tak zwaną pasteryzację na sucho, a więc taką, w przypadku której wykorzystuje się piekarnik. Nigdy nie używaj do pasteryzacji na sucho słoików mających gumowe elementy. W piekarniku panuje bowiem zbyt wysoka temperatura.

Cały proces rozpoczyna się od nagrzania piekarnika do temperatury około stu trzydziestu stopni. Następnie umieść w nim słoiki. W przypadku takiej pasteryzacji wymagana jest wyższa temperatura. Dzieje się tak dlatego, że proces nagrzewania się w przypadku słoików zanurzonych w gorącej wodzie przebiega znacznie szybciej. Decydując się na tą metodę pasteryzacji, musisz pamiętać, że niższa temperatura nie gwarantuje powodzenia. Jeśli chcesz mieć pewność, że wszystko przebiegło jak należy, zdecyduj się na klasyczną metodę na mokro.